Home Trgovina i distribucija Voće i povrće Distributivni centri

Distributivni centri

Čelarevo

U sklopu voćnjaka u Čelarevu nalaze se dve savremene Ultra Low Oxygen hladnjače ukupnog kapaciteta 20.000 tona, koje omogućavaju da se kompletan rod jabuka po potrebi čuva u komorama i do 300 dana. Jedna od specifičnosti ovih hladnjača jeste da ubrane jabuke ulaze direktno u komoru, bez ikakvog hemijskog tretiranja, kao što je to praksa kod standardnih ULO hladnjača.

Sve vreme boravka atmosferski sastav prilagođava se potrebama jabuke, što ULO hladnjaču u Čelarevu čini jedinstvenom u ovom delu Evrope. 
U samoj hladnjači instalirana je MafRoda linija za kalibriranje i pakovanje jabuke i (po boji, prečniku i gramaži), kapaciteta do 20t/h, koja se sastoji od prijemnog dela u kome robotski sistem sa definisanog mesta automatski uzima punu paletu jabuka, prazni je i vraća na drugu poziciju gde se odlažu prazne palete.

Jabuke se vodenim tokom transportuju do uređaja za kalibraciju jabuka. Tokom ovog procesa svaku jabuka HD kamere na mašini snimanju čak 40 puta čime se osigurava pakovanje isključivo jabuke ujednačenog, visokog kvaliteta. Ovako sortirane jabuke se odlažu u hladnjaču u kojoj se čuvaju do trenutka pakovanja za isporuku.  

Zaječar

Naša nova ULO hladnjača „World of Freshness“ za skladištenje jabuka i trešanja nalazi se u Zaječaru, na površini 2 hektara , kapaciteta 6400 tona, s planiranim proširenjem kapaciteta na impresivnih 24000 tona u bliskoj budućnosti. Sama hladnjača poseduje najsavremeniju MafRoda liniju za kalibraciju i pakovanje trešanja, kao i hidrokuler kojim se temperatura trešanja vodenim hlađenjem prirodno spušta na dva stepena čime se zadržava svežina ovog voća. 

Kako se nalazi odmah pored Delta Agrar zasada čime je ceo proces proizvodnje zaokružen, vreme transporta je od trenutka branja do skladištenja maksimalno skraćeno i kontrolisano, a time je osiguran najbolji kvalitet i uživanje u trešnjama punog ukusa i sjaja, kao da su tek ubrane sa grane. Drugim rečima, trešnje su konačno dobile tretman kakav zaslužuju, jer je temperatura u hladnjači 2 C, što se smatra idealnom atmosferom da voćka ostane sveža i zadrži sve svoje karakteristike.

LDC, Nova Pazova

U Novoj Pazovi nalazi se naš najsavremeniji logističko-distributivni centar World of Freshness, površine 4300 m2. Kao jedinstvena lokacija za prijem, manipulaciju, skladištenje i pakovanje  voća i povrća iz celog sveta, specifičan je i po tome što poseduje najmoderniju zreonicu banana.

Zreonica banana

Put banane, voća koje povezuje udaljene prostore Latinske Amerike sa našim trpezama, traje u proseku i po mesec dana. Banane se beru kada dostignu oko 3/4 svoje zrelosti, jer kao klimakterično voće imaju sposobnost da nastave sazrevanje nakon berbe. Opremljeni sa najboljom tehnologijom, segmenti se pažljivo odvajaju, presecaju i pakuju u kartonske kutije, pripremajući se za putovanje.

Nakon što napuste plantaže, banane se transportuju preko okeana do Evropskih luka, stižući do nas iz zemalja poput Ekvadora, Kolumbije i Kosta Rike. Putovanje nije kratko, ali zahvaljujući i pažljivom transportu, banane stižu sveže i spremne za dalji proce

Kada stignu u naš distributivni centar, banane prolaze kroz stroge kontrole kvaliteta. Tehnolozi vrše detaljan pregled kako bi osigurali da svaka banana zadovoljava standarde. Tvrdoća, boja i miris se pažljivo procenjuju pre nego što se odredi dalji tok.

Sledeći korak je proces dozrevanja, gde banane ulaze u zreonicu opremljenu najsavremenijom tehnologijom. Sistem „EHO PENTHOUSE“ omogućava brzo i ravnomerno zrenje, vazduh koji struji kroz palete, omogućava svakoj banani da postigne savršenu zrelost. Ovaj sistem takođe omogućava daljinsko upravljanje, što olakšava proces.

Konačno, nakon nekoliko dana u zreonici, banane dostižu svoj vrhunac zrelosti. Uz pažljivo kontrolisan proces dozrevanja, svaka banana postaje savršeno slatka i sočna, spremna za dalju distribuciju. Primenom savremene tehnologije koju posedujemo u Delta Agraru, svojim kupcima obezbeđujemo banane koje poseduju vrhunsku svežinu i kvalitet svakog zalogaja.